Wykorzystaj kuchnię do stymulacji sensorycznej
24.04.2020r.
Buszowanie po kuchni to niezwykły czas dla dziecka pisze w swojej książce Marta Wiśniewska. Trudno się z tym nie zgodzić. Kuchnia to prawdziwa skarbnica
doznań sensorycznych – zapachy, smaki, dźwięki oraz rozmaite „przyrządy” zachęcają do przygody, która jest zarazem terapią dla dzieci z problemami sensorycznymi.
Oto kilka pomysłów jak wykorzystać kuchnię do celów terapeutycznych:
- kasza, ryż, cukier, mąka pszenna i ziemniaczana, groch, fasola, herbata liściasta i granulowana, bułka tarta – przesypywanie z pojemnika produktów, dotykanie ich, rozgniatanie, próbowanie, przesypywanie przez sitko – zmysł dotyku, wzroku, smaku, ćwiczenie koordynacji wzrokowo-słuchowej;
- ciasto z mąki i wody – dotykanie, ugniatanie, wałkowanie, formowanie różnych kształtów, wałkowanie, robienie placków – zmysł wzroku, dotyku;
- aromaty do ciast, olejki zapachowe – próbowanie i wąchanie – zmysł węchu, smaku;
- lód – dotykanie lodu, pocieranie kawałkiem lodu wybranych części ciała oraz okolicy ust – zmysł dotyku;
- garnki, patelnie słoiki, puszki, butelki, muzykowanie, wydobywanie dźwięków różnej wysokości i sile, wkładanie naczyń jedno w drugie – zmysł słuchu, ćwiczenie koordynacji wzrokowo-ruchowej;
- kisiel, galaretka, budyń – dotykanie, wąchanie, próbowanie substancji w różnych kolorach i o różnej temperaturze – zmysł dotyku, wzroku, smaku, węchu;
- tarka – ścieranie bułki tartej, słuchanie towarzyszącego tej czynności dźwięku, wykorzystanie tarki w połączeniu z np. widelcem i słuchanie powstających odgłosów – zmysł słuchu;
- produkty spożywcze – próbowanie, dotykanie, wąchanie np.: ser żółty, biały, musztarda, ocet, chrzan, gorzka herbata – zmysł smaku, węchu, dotyku;
- torebki foliowe, papierowe w różnych kolorach – dotykanie, gniecenie, strzelanie, gniecenie przy uchu – zmysł wzroku, słuchu, dotyku;
- warzywa i owoce – dotykanie, wąchanie, próbowanie (wybranych) warzyw i owoców, zwrócenie uwagi na różnorodną kolorystykę warzyw i owoców – zmysł dotyku, smaku, węchu;
- pestki z owoców – wydłubywanie pestek z owoców np.: mandarynki, grejpfruta, odczuwanie miąższu, lepkości rąk – zmysł dotyku, wzroku, ćwiczenie chwytu;
- surówki – przygotowanie warzyw, owoców, obieranie, ścieranie, krojenie, próbowanie, wąchanie – zmysł węchu, smaku, dotyku;
- zmywanie naczyń – odczuwanie temperatury, natężenie wody, dotykanie piany, wycieranie naczyń, czucie oporu naczyń, do których wkładamy rękę, chcąc je wytrzeć, wyławianie naczyń – zmysł dotyku;
- rozpakowywanie zakupów – stosowanie przyniesionych produktów: do lodówki, do szafki itp. – czynności poznawcze;
- rozpoznawanie kuchennych przedmiotów dotykiem bez kontroli wzrokowej – zmysł dotyku;
- przeliczanie, sortowanie produktów (owoce warzywa), sztućców – czynności poznawcze;
- malowanie listy zakupów – czynności grafomotoryczne.
źródło: M. Wiśniewska, Wspomaganie rozwoju dziecka…, Impuls, Kraków 2010
Dobrej zabawy
Aleksandra Wojciechowska
Pedagog specjalny i terapeuta integracji sensorycznej
Niepubliczna Poradnia Psychologiczno – Pedagogiczna
In-Sens